Irene har sclerose – men er medicinfri og har få symptomer

Irene Møllegaard fik diagnosen multiple sclerose i 2011. Hun har kun fået medicin i en meget kort periode, og har i stedet valgt et liv bestående af sund kost, kosttilskud og en masse træning. Dette gør ifølge Irene, at hun i dag kan leve et dejligt medicinfrit liv, hvor hun primært rammes kognitivt af sin sclerose og kun har begrænsede fysiske symptomer.

Irene Møllegaard blev syg som 33-årig. Til juni 2016 bliver hun 40, har tabt 31 kg og er fit for fight.

Irene Møllegaard blev syg som 33-årig. Til juni 2016 bliver hun 40, har tabt 31 kg og er fit for fight.

Det er sommer, 2010. Det er den sommer Irene Møllegaards ben, fødder, arme og hænder begynder at sove. Det føles, som tissemyrer, der kribler under huden. Irene er 33, bor alene og har sin lille søn hver anden weekend. Irene var tidligere daglig leder i en stor frisørsalon i Fredericia, men da hun to år før symptomerne begyndte, fik chancen åbnede Irene sin egen selvstændige frisørsalon i Fredericia i maj 2008. Men nu to år efter begynder Irene at tabe kamme og sakse, når hun arbejder i frisørsalonen. Hun kan simpelthen ikke holde på de redskaber hun er helt afhængig af i sin karriere. Hænderne svigter og Irene er hele tiden træt.

“Der er nok en nerve i klemme”, tænker Irene, og konsulterer lægen. Lægen ordinerer kiropraktor. Men efter tre behandlinger ved kiropraktoren må denne erklære, at der altså ingen tegn er på nerver i klemme hos Irene.

Næste stop bliver derfor neurologisk afdeling på Vejle Sygehus, hvor de via diverse undersøgelser vil udelukke sclerose. Sideløbende opsøger Irene gennem sin private sundhedsforsikring en privat praktiserende ortopæd og læge i Vejle, som hun kender lidt i forvejen. Han tror, det er diskusprolaps i nakken, og anbefaler en scanning. Valgte Mølholm Privathospital.

Men Vejle Sygehus udelukker ikke sclerose. Syv måneder, syv scanninger og en række andre prøver efter stilles diagnosen multiple sclerose. Alle undersøgelser var gennemført med positivt resultat. Vi skriver januar 2011, da diagnosen gives. I april 2011 lukker og slukker Irene sin frisørsalon, da kroppen siger fra. Dels fordi Irene fortsat ikke kan holde på frisørredskaberne, og dels fordi hun har så mange smerter og så meget sclerosetræthed, at hun er nødt til at melde sig syg tre dage i streg, hver gang hun arbejder én enkelt dag.
… læs videre efter billedet …
13009799_1880098122216957_472371247_o

De to billeder til venstre er fra 2011, og billedet til højre er Irene efter hun er begyndt sin sunde livsstil

Travl og overvægtig

På det tidspunkt er Irene overvægtig. Udover weekenderne med sin søn går al tiden med arbejde i salonen og hjemme. Irene har ingen andre fritidsinteresser og dyrker ingen form for motion, selvom hendes salon faktisk ligger midt i et fitness center.
“Det sagde mig intet at dyrke motion og overskuddet var der ikke,” fortæller hun.

Nej tak, til medicin

“Efter flere samtaler med ledende overlæge på Neurologisk afdeling, som anbefalede medicin blev vi enige om at afvente og se tiden an. Jeg fravalgte medicin til fordel for en sund og aktiv livsstil, baseret på styrketræning.”

Men i sommeren 2013 bliver Irene meget syg – får scleroseattack i hovedet, så hun sidder og rykker med hovedet – kan ikke tale ordentligt, og bliver igen opfordret til at tage medicin. Irene starter op i medicinsk behandling med REBIFF, som er sprøjtebehandling hver anden dag. Bivirkningerne er influenzalignende symptomer, som altså også kommer hver anden dag. Efter en måned på REBIFF er Irene til samtale med ledende overlæge og vælger igen medicin fra, da hun ikke magter bivirkningerne. Lægen anbefaler til samtalen et andet præparat, men Irene takker nej.

Intensiverer den sunde livsstil

Irene vælger en anden vej, og efter at have sundet sig et par måneder er Irene endnu mere klar til at gå all in på den sunde livsstil. I november 2013 går Irene sammen med en coach der skulle lære hende at løbe ordentligt.

I 2014 fra januar til november bruger jeg tiden på cykling, løb og styrketræning. I maj 2014 gennemfører jeg mit første halvmarathon. Trænede op fra 0 km til dette på fire måneder. Maj 2014 investerer jeg så i en racer cykel. Har aldrig siddet på sådan en før. Jeg stillede op til cykelløb 35 km i juni og en måned senere blev jeg første kvinde over målstregen, i et felt af 58 deltagere.

13036601_1880097672217002_1397781624_oSenere prøver Irene kræfter med duathlon. Stiller op til denne konkurrence i september 2014. Det indebærer 4 km løb, 20 km cykling, 4 km løb. Her bliver Irene nummer 2 ud af 8 deltagere. Undervejs bliver Irene bidt af styrketræning. Denne træningsform bliver Irenes vej og foretrukne træning, og hun ønsker nu at bruge sin tid kun på styrketræning. I december 2014 teamer hun op med en ny coach, Kim Brødsgaard Hansen, med mange års erfaring indenfor bodybuilding, og med den nye coach tager tingene raketfart.

Jeg vil i mit livs form til 2016, hvor jeg ville stille op til konkurrence i Dansk Bodybuilder Forbund, og min coach vil gerne tage udfordringen op med mig.

 

Hvordan turde du vælge medicinen fra?

Modet og inspirationen kom fra nettet.

Allerede fra jeg fik diagnosen i 2011 har jeg læst meget om multiple sclerose, kost, træning, motion, behandling. Jeg havde læst om flere der havde gode erfaringer med motion og sund livsstil. Og jeg tænkte, det måtte afprøves.

 

Jeg er generelt ikke til medicin af kemisk art, så begyndte at undersøge kosttilskud. (er uddannet alternativ behandler indenfor bla. zoneterapi – akupunktur – healing samt er clairvoyant)

Irenes coach Kim gjorde hun for alvor fik troen på, at det var muligt via kost og træning.
Han har formået at holde Irene medicinfri via kosten. Hun undgår kunstige tilsætningsstoffer, gluten, sødestoffer og kunstig fremstillet mad, hvilket har bevirket at Irene stadig er medicinfri, samt at hendes krop har det meget bedre end tidligere.
Kims viden, erfaring samt engagement har givet mig så meget mere blod på tanden.
Han har som den eneste, formået at få mig i form, få en tilfredsstillende hverdag med overskud og energi. Baseret på kost og træning. DET er en livsstil i dag for mig, både hvad angår kost og træning – jeg gør det for min egen skyld, fordi jeg har det så meget bedre, men kunne ikke komme hertil uden ham.
De tidligere symptomer er næsten væk, og det kan jeg takke Kim for. Hans tilgang til kost og træning har hjulpet mig ud af den tilstand jeg  tidligere var i.

13000531_1880096645550438_1316330245_o.pngLivet og symptomer nu – anno 2016

Samlet set er vægten gået 31 kg ned. Irenes fedtprocent er meget lavere og hun har en større muskelmasse, så det reelle kilotab i fedt er givetvis større. Irene har nået et af sine mange mål, da hun 1. oktober 2016 stiller op til DM under Dansk Body Builder Forbund. Irene er stadig medicin fri, og under afklaring med henblik på flexordning på arbejdsmarkedet. Irene ser stadig sin sin søn hver anden weekend og bruger halvanden time om dagen på styrketræning og en times PowerWalk. Den ugentlige fridag er lørdag.

Irene har efter hun begyndte det nye liv færre fysiske symptomer i forbindelse med sin sygdom. Selvom attacks kommer indimellem, hvor hun stadig får føleforstyrrelser og summen i benene arme og ben, som inden diagnosen, så optræder det sjældnere.

Den helt store forandring Irene mærker er at have mere energi end tidligere. Både fordi den sunde livsstil giver øget energi, og også i takt med Irene har lært at disponere sin energi.

Tidligere brugte jeg AL min energi fra kl. 5 morgen til frokost, da det er der jeg har mest energi. Nu indlægger jeg pauser og hvile i samme tidsrum, så jeg ikke er tvunget til at sove over middag som tidligere. Jeg har lært at bruge min energi korrekt i løbet af dagen i forhold til fatique. Prøver at undgå stress og press, da det gør det værre. Har som regel kun en enkelt aftale om dagen …. ikke noget med flere da jeg bliver hurtig mental træt og udtrættes. Hellere end times kvalitet tid end flere timer.

Der hvor Irene stadig er ramt og ikke oplever forbedring er kognitivt, hvor hun har svært ved at fastholde koncentration, overblik og holde fokus i samtaler. Hun bliver hurtig udtrættet, stresset og mentalt afkræftet og blev i sommeren 2015 “nedgraderet” til stadie 2, da Irene fortsat må acceptere at den kognitive del af skaderne stille og roligt bliver værre. Dette imødekommer Irene ved at leve meget skematisk, struktureret og disponerer sin energi, for at undgå unødig stress. Aftaler nedskrives udførligt i mobilalarmen. Irene takker sclerosehospitalerne for hendes takling af sin hverdag, da de hjælper hende til at kunne skematisere sin hverdag på en optimal måde.

Hvad mener du selv er den primære grund til, at du klarer dig så godt I dag?

At min teori har holdt stik. I og med at vi som scleroseramte har overarbejde på nervesystemet, er det vigtigt med træning, da det styrker og ruster os. Jeg har erfaret på egen krop, hvad den rette kost og træning kan gøre for mig, som lider af kronisk træthed, føle forstyrrelser. Jeg har fundet MIN måde at leve på vha. træning og kost, skematisering af mine dage. Planlægger mine dage så der er plads til hvile, træning samt huslige opgaver.
Og så er det også helt klart Kims fortjeneste – at min krop i dag er en medspiller. Hans teori omkring kost og træning har bevist at det er den rette måde. Er bevist via forskningsprojekt, at denne livsstil er vejen frem i forhold til mig og min sygdom  – havde jeg ikke fået kontakt til Kim, ville jeg ikke have det så godt som jeg har det i dag.

Hvad har du helt lavpraktisk gjort?

Kost

  • Lever meget sundt -undgår mælkeprodukter, gluten, sukker, alkohol. Det er en livsstil for mig.
  • Laver selv alt min mad fra bunden af.

Kosttilskud og lignende?

  • Er under tilsyn af en læge / psykolog på Sjælland der arbejder med Radioni, der måler min krops værdier i forhold til mangler m.m. vha. blodprøver.
  • Derfra ved jeg hvilke kosttilskud, der skal til, samt hvor høj dosis.
  • Multivitamin
  • Fiskeolie
  • Mælkesyrebakterier
  • Calcium magnesium citrat m. d vitamin
  • Ekstra D vitamin
  • Flydende magnesium
  • Derudover kosttilskud relateret til min træning

Træning

  • Halvanden times styrketræning hver dag, minus lørdag
  • En times PowerWalk hver dag

Terapi / meditation / visualisering

  • Arbejder meget med positiv psykologi – mindfullness, for jeg kan ikke fjerne min diagnose, men jeg har lært at vende den til noget positivt.
  • Føler mig ikke begrænset – da jeg har lært at acceptere efterhånden. Fundet min livsstil og en levemåde jeg fungerer i – uden at jeg bliver dårlig.
  • Jeg er blevet bedre til at sige fra – og til at skille negative energier og mennesker fra i mit liv, som ikke forstår eller kan forstå.

Hvad er dit bedste råd til andre I samme situation?

  • ALDRIG GIV OP
  • FIND DET DER GIVER DIG VÆRDI
  • SKIL DIG AF MED NEGATIVE ENERGIER OG MENNESKER
  • SMÅ SKRIDT ER BEDRE END INGEN SKRIDT
  • LIVET ER IKKE SLUT – TVÆRTIMOD
  • ENHVER FORHINDRING ER TIL FOR AT BLIVE FORCERET
  • VI ER VORES EGNE BEGRÆNSNINGER

Hvad er dine mål for fremtiden lige nu?

Irenes mål er at fortsætte træning på konkurrenceplan indenfor body building, fordi det, som hun siger, gør hende godt. Hun kunne ikke drømme om at stoppe denne livsstil med kost og træning.
Jeg har det virkelig godt selvom jeg er kronisk syg. Ser ikke mig selv som syg. Jeg vil bestemme. Lader ikke sygdommen bestemme over mig og lytter til min krop.
Jeg ønsker at bevare min positive indstilling til livet i det hele taget. At leve som den jeg gør nu – at fortsætte min livsstil og at kunne holde sygdommen for døren og i skak!
Irene ønsker at komme tilbage til arbejdsmarkedet på det timetal der passer. Pt vurderes Irene til at kunne arbejde 10 timer om ugen med en indlagt fridag.
Så længe jeg bevarer min træning og livsstil, ved jeg, der er mulighed for at jeg kan vende tilbage og blive en del af det arbejdende liv på og med mine vilkår.
Jeg ønsker at være fortaler for, at uanset hvad livet bringer os, er det muligt at være herre i eget liv. Sygdom eller ej.
Udover det ønsker Irene at bidrage til forskning af Sclerose. Det gør hun bl.a. ved at hun blandt 15 andre frivillige sclerosepatienter deltager i et dansk forskningsprojekt, der skal kortlægge, hvorfor sclerosepatienter plages af fatique – også kaldet sclerosetræthed. Om det er hjernen, muskler eller nervesystem, der udtrættes, eller om det skyldes påvirkning fysisk udefra. Svarresultat formodes at komme efterår 2016.
Flot kæmpet af Irene og held og lykke til Irene med alt, hvad hun gør, og med konkurrencen 1. oktober.
Vil du læse mere om Irene, kan du besøge hendes facebookside Irene Møllegaard – Fitness Atlet eller du kan støtte Irenes indsamling til scleroseforskning.
sclerose

Irene Møllegaard og hendes coach Kim Brødsgaard Hansen